IPv4 versus IPv6

Een IP-adres in IPv4 bevat 4 groepen cijfers. Bij een IPv4-adres horen een Subnet mask-adres en Gateway-adres.

IP adress (IPv4)     192   .   168   .   001   .   165

Subnet Mask     255   .   255   .   255   .   255

Default Gateway     192   .   168   .   001   .   001

Primary DNS     195   .   130   .   130   .   129

Secondary DNS     195   .   130   .   131   .   129

Een IP-adres in IPv6 bevat 8 groepen hexadecimale cijfers. Subnet mask en Gateway-adres zijn ingebouwd in de header.

IAID - Identify Association ID

DUID - DHCP Unique ID

MAC adres

IP adress (IPv6)     3FFE   :   6A88   :   85A3   :   13A4   :   08D3   :   8A2E   :   03A0   :   DB92

Primary DNS     3FFE   :   6A88   :   85A3   :   124C   :   49C1   :   FE80   :   01A5   :   19A3

Secondary DNS     3FFE   :   6A88   :   85A3   :   69F1   :   8FEA   :   01A5   :   8FEA   :   6A4C

De configuratie van een IP-Camera in een IPv4-systeem vereist de instelling van IP-adres, Subnetmask, Gateway en DNS.
Minstens 48 cijfers moeten correct worden ingevoerd.

In een IPv6-systeem moet men per camera 64 karakters foutloos invoeren.

Dat is een verhoging van de werklast met 33 % !

De camera installateur heeft best typvaardig (dactylo) en is liefst niet cijferblind (discalculie).

Test je systeem op IPv6

Surf naar test-ipv6.com, een privé initiatief van Jason Fester.