Het menselijk oog is als een apparaat dat zich ongelooflijk kan aanpassen.

Fig 201 Eye

Fig. 2.1 Oog en brein.

Het oog kijkt in de verte of dichtbij en focusseert op kleine objecten in de verte of op grote objecten dichtbij.
Nauwelijks gehinderd door lichtomstandigheden, zoals fel licht of schemering, past het zich automatisch aan.
Het heeft een onnavolgbare scherptediepte, waardoor scènes over een hele lange afstand tegelijkertijd scherp kunnen zijn.
Het ziet kleur wanneer er voldoende licht is, maar schakelt over naar zwart-wit  wanneer dat niet het geval is.

Het is ook verbonden met een brein dat een sneller update- en retentiegeheugen heeft dan welke computer ook. Daardoor kunnen de ogen heen en weer en op en neer draaien, waarbij een duidelijk beeld behouden blijft van wat er gescand is. De hersenen accepteren alle gegevens en nemen onmiddellijk een beslissing om naar een bepaald interessant beeld te gaan, de juiste gezichtshoek te selecteren en opnieuw scherp te stellen.

Fig 202 Lens

Fig. 2.2 Camera en monitor.

De lens van een CCTV-camera daarentegen is maar een ontzettend simpel apparaat. De lens kan alleen worden gefocust op een enkel vlak, waarbij alles voor en na dit vlak geleidelijk onscherp wordt. De kijkhoek is vast. Het kan op alleen een specifiek gebied bekijken dat vooraf werd bepaald. De irisopening is vast voor een bepaalde scène en reageert alleen op globale veranderingen in lichtniveaus. Zelfs een lens met automatische iris kan alleen worden ingesteld voor het algehele lichtniveau. Naarmate de zon en de seizoenen veranderen, worden lichte gebieden echter donker en worden donkere gebieden licht. Belangrijke scènes worden door de schaduw onzichtbaar.

Een controversieel maar erg belangrijk aspect van het ontwerpen van een succesvol CCTV-systeem is de juiste keuze van de lens.
Het probleem is dat de klant een totaal ander perspectief kan hebben van wat een lens kan zien in vergelijking met de werkelijkheid. Dit komt omdat de meeste mensen waarnemen wat ze willen zien zoals ze het door hun eigen ogen zien.
Begrippen als detecteren, observeren, herkennen en identificeren zijn vaak terugkerende onderwerpen in het gesprek tussen installateurs en klanten.

De keuze van de meest geschikte lens voor elke camera is vaak een compromis  tussen wat de klant wil en wat mogelijk is met het systeem.

Het is niet mogelijk om met één camera een lang en breed laadperron te overzien en daarbij alle kentekenplaten te lezen.
De oplossing kan zijn meer camera’s in te zetten, of om zicht te concentreren op één beperkter interessegebied. De camera-onderneming  moet niet aarzelen om te wijzen op de beperking die kan ontstaan door de combinatie van lens en aantal camera's.

Hoewel een lens grof is in vergelijking met het menselijk oog, is er een hoge mate van technologie en ontwikkeling in verwerkt. De lens is de eerste interface tussen de te bekijken scène en het uiteindelijke beeld op de monitor. Daarom wordt de kwaliteit van het systeem sterk beïnvloed door de keuze van de lens.

Om mooie beelden te schieten is de lens van onschatbaar belang.