Uit de Standaard 6 mei 2020, Hannelore Smitz

Ettelijke discussies werden er in de Leuvense politiek al gevoerd over de signalisatiezuilen en het bijbehorende ANPR-systeem. Het stadsbestuur wil via ANPR-camera’s het autovrije of -luwe gedeelte van de stad handhaven, in plaats van met inzinkbare paaltjes of politiecontroles. De camera’s controleren alle voertuigen die de straat inrijden, en aan de hand van een lijst van toegelaten nummerplaten worden dan boetes uitgestuurd naar overtreders.

Geen moeilijke borden

Omdat de signalisatie van zulke straten niet voor iedereen even duidelijk zou zijn, heeft het stadsbestuur zogenaamde signalisatiezuilen laten plaatsen op 24 plaatsen in de stad. ‘Daarop staan drie iconen: eentje voor fietsers, eentje voor bromfietsen en speed-pedelecs en eentje voor auto’s. Op de uren dat die voertuigen toegelaten zijn in de straat, zullen de iconen groen oplichten. Als ze er niet in mogen, zijn de iconen rood. Het zal de leesbaarheid van het openbaar domein drastisch verhogen. Iedereen zal weten waar hij of zij mag komen, zonder moeilijke verkeersborden te moeten ontcijferen’, zegt schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen).

Eerder had vooral oppositiepartij N-VA veel kritiek op het ANPR-schild. Zij vroeg om een lange proefperiode om iedereen te laten wennen aan het systeem. Ook werd er voorgesteld om bij iedereen de eerste boete kwijt te schelden. Uiteindelijk besloot de meerderheid om een proefperiode toe te staan van één week. Toch gaat het volgens schepen Dessers om plaatsen waar sowieso al geen autoverkeer mag komen. Er zou dus geen probleem mogen zijn voor mensen die zich vroeger al aan de regels hielden.

Verrassing

Maar de coronacrisis heeft de planning overhoop gehaald. ‘Normaal zouden de zuilen al in maart geplaatst zijn’, zegt Dessers. ‘Alles lag toen klaar voor de werken, maar die werden dus stilgelegd. Deze week zijn de aannemers weer beginnen werken en worden de zuilen geplaatst. Ik moet toegeven dat het ook voor mij als een verrassing kwam.’

Het schepencollege beraadde zich gisterochtend in allerijl over de invloed van de coronacrisis op de invoering van het systeem. ‘Het is duidelijk dat dit niet het moment is om een nieuw systeem van handhaving in te voeren’, zegt Dessers. ‘De zuilen zullen de komende weken getest worden. De zuilen en de ANPR-camera’s kunnen los van elkaar hun werk doen. De zuilen zullen wellicht in juni echt werken, met de camera’s wachten we.’

Normale maatschappij

Hoelang de camera’s op non-actief blijven, is niet duidelijk. ‘In het college is beslist dat we het systeem pas zullen invoeren als we weer in een min of meer normale maatschappij leven. We focussen nu op een veilige versoepeling van de coronamaatregelen’, besluit Dessers. En zo zal de N-VA dan toch de langere proefperiode krijgen waar ze zo om vroeg.